Grand Theft Auto

Legendaarinen Grand Theft Auto on huippusuosittu pitkän linjan pelisarja. Sarjan viimeisin osa, Grand Theft Auto V, julkaistiin vuonna 2013. 1997 julkaistu ensimmäinen Grand Theft Auto oli ylhäältä päin kuvattu, hyvin simppeleillä grafiikoilla toteutettu toimintapeli. Simppeleistä grafiikoista huolimatta peli saavutti hurjan suosion pelaajien keskuudessa. Pelissä suoritettiin tehtäviä isossa avoimessa maailmassa, kun muissa saman aikakauden peleissä pelimaailmat olivat pieniä ja hyvin tarkkaan rajattuja.

Pelisarja kehittyy

GTA_FiveAlun perin konsoleille julkaistussa pelisarjan kolmannessa osassa luovuttiin lintuperspektiivistä ja upeaa elävää pelimaailmaa pääsi katselemaan kolmannesta persoonasta. Peli oli huippumenestys kriitikoiden sekä pelaajien keskuudessa ja voidaan sanoa, että kolmas osa loi täysin uuden peligenren. Vielä nykyisinkin avoimen maailman toimintapeleihin usein viitataan GTA-tyylisinä peleinä. Pelaajia näissä peleissä viehättää mahdollisuus liikkua vapaasti ympäri kaupunkia ja myös tehtäviä tehdessä pelaajalle annetaan vapaat kädet. Peleissä ei myöskään ikinä ole ollut ns. loppupomoja, vaan pelisarja otti realistisemman lähestymistavan pelaamiseen. Grand Theft Auto on myös tunnettu loistavista hahmoista, joita näyttelemään on palkattu huipputason Hollywoo- tähtiä kuten Ray Liotta, Kyle MacLachlan ja Ricky Gervais.

Kritiikki

Jokainen pelisarjan osa on kohdannut paljon kritiikkiä. GTA-pelisarjan pelit ovat hyvästä syystä lapsilta kiellettyjä, sillä peleissä on paljon graafista väkivaltaa, karskia kielenkäyttöä ja paljasta pintaa. Pelejä on syytetty myös liiallisesta seksismistä ja siitä, miten vähemmistöt on esitetty peleissä väkivaltaisina rikollisjengeinä.

Vern Green